به خودمون بیایم
مردم دو دستهان، نه سه دستهان، شاید هم بیشتر … خیلی هم بیشتر
عدهای هستن که برای پیشرفت کشور در عرصه تکنولوژی و اکوسیستم کارآفرینی با جون و دل کار میکنن، سعی میکنن آموختههای خودشون رو با بقیه به اشتراک بذارن، سعی میکنن اگه خودشون چیزی رو یاد گرفتن و باعث پیشرفتشون شده، بیمنت و بیتوقع به بقیه یاد بدن. چرا؟؟؟ چون وقتی یک جامعه پیشرفت کنه، تک تک اجزا اون هم پیشرفت میکنن.
وقتی یه نهال رشد میکنه برگ اون نهال به ارتفاع بالاتر میره، برگ بیشتر و بهتر غذاسازی میکنه و ریشه قویتر میشه و نهال به درخت تبدیل میشه و قد میکشه. افراد فعال در اکوسیستم همین نقشها رو دارن، برخی ریشهان و برخی برگ، هر چی ریشه قویتر بشه برگها زندهتر میشن و نهال تنومندتر و محکمتر.
بعضی افراد هم هستن که نقش خورشید و آب رو برای رشد درخت ایفا میکنن، قدر اینا رو بدونین، اینا نیروهای انگیزشی موجود هستن.
یه عده هستن که نقش قارچهای کنار درخت توی جنگل رو دارن، از ریشه تغذیه میکنن و رشد میکنن، ولی رشدشون جایی متوقف میشه، چرا؟؟؟ چون دنبال این نبودن که به بقیه سودی برسونن، فقط دنبال نفع شخصی بودن. پس در حدی به منفعت میرسن و متوقف میشن، دیگه جایی برای رشد ندارن.
افراد خارج از اکوسیستم و کسانی که از نتیجه و حاصل این فعالیتها بهره میبرن مثل مردم عادی هستن که از ثمره درخت بهره میبرن، حالا هر بهرهای، یا از سایه درخت استفاده میکنن، یا به درخت تاب میبندن و سرگرم میشن، بعضیهاشون حتی ساقه درخت رو میبرن و آتیش میزنن، درسته این کارشون به درخت صدمه میزنه ولی به هر صورت دارن بهره میبرن.
این وسط یه عده هم هستن که نه ریشه هستن، نه ساقه و نه حتی برگ، وجودشون حتی نور آفتاب رو کم میکنه، میان و یه دیوار بزرگ میکشن دور تا دور درخت، خشکسالی میشه و حتی ریشه رو میسوزنن، حالا اینا با خودشون چند چندن، الله اعلم!!!!
این روزا خیلی سخنان تخریبی به سمت رویدادها و همایشهایی که برگزار میشن هست، افرادی که تحریب میکنن از نظر من چند دسته مختلفن. دسته غالبشون کسایی هستن که مدعی هستن خودشون بهترینن و فکر میکنن باید انحصار همه چیز دست خودشون باشه و فکر میکنن اکوسیستم، سازمانی هست و اینا باید رییسش باشن. اینا همون دسته ای هستن که دنبال مالکیت هستن، فکر میکنن دوره بردهداری هست و اینا ارباب اعظم هستن و بقیه فقط باید بهشون بگن چشم.
دسته دوم کسایی هستن که چشم ندارن موفقیت بقیه رو ببینن، اینا مشابه همون افرادی هستن که برای رسیدن به موفقیت بقیه رو زیر پاهاشون میذارن و با سو استفاده از سایرین پلههای “ترقی” رو طی میکنن و بعدش نردبون رو میندازن پایین تا کس دیگه نتونه بیاد بالا. به نظر میاد این دسته خودخواهترین آدما هستن.
حالا یه دسته سومی هم هست که میترسن موقعیت خودشون رو از دست بدن، چرا که قرنها پیش با علم قدیم بهترین بودن و بعد با پیشرفت تکنولوژی حرکت نکردن، فکر کردن دانش قرن پیش به درد سال ۲۰۲۰ هم میخوره و واسه اینکه موقعیت خودشون رو از دست ندن میخوان ریشه رو بسوزونن، اینقدر بگن این کار بده تا کسی به حوزه فعالیت خودشون وارد نشه. دنیا رو به پیشرفته، گراهام بل تلفن رو اختراع کرد، اما الآن خطوط ماهوارهای با پوشش اینترنت دنیا رو پر کرده، به نظرتون میشه با همون تلفن با بستر آنالوگ، دنیا رو تسخیر کرد؟؟؟
– – –
پینوشت ۱: شمایی که تخریب میکنی، با خودت چند چندی؟؟؟ میترسی بقیه موفق شن؟؟؟ میترسی رقابت زیاد شه؟؟؟ توان رقابت نداری؟؟؟ فکر میکنی با تخریب افراد و اکوسیستم، دنیا از پیشرفت میایسته؟؟؟
پینوشت ۲: اهل عملی؟؟؟ فکر میکنی جریان غالب غلطه؟؟؟ انتقاد کن، درست انتقاد کن و راهحل بده، فقط حرف نزن. عمل کن.
ها؟ پس یک دسته انحصارطلبن، دسته دوم مخرب هستن و دسته سوم میترسن… به فرض هم اینا درست شما تو کدوم دسته ای؟
به نظرم دسته چهارمی هست حدس میزنم همه فکر میکنند تو اون دسته هستند. از جمله شما 🙂
دسته که زیاد هست، موضع من هم مشخص هست، تا جایی که بتونم به رشد و پیشرفت بقیه کمک میکنم.
اصلا طبقه بندی شما درست نیست و بیشتر خودتون رو دیدید و بقیه رو نه!
شاید شما و اکوسیستم انتقاد رو تخریب می بینید! شاید از درون همین اکوسیستم افراد زیادی باشن که علم درستی ندارن و فقط دارن بقیه رو به مسیر اشتباه میبرن. شاید خیلی ها توی همین اکوسیستم به دنبال بزرگ کردن خودشون به هر روشی هستن.
همین اکوسیستمی که شما میگین خیلی اشتباه داره. توجه کنید که هیچ کسی حق نداره بدون اینکه خودش رو ببینه در مقام قاضی دیگران رو نقد کنه (شما اینکار رو کردی)
شما خیلی ها رو توی این دسته بندی هاتون قرار ندادین و خیلی ها رو بد کردین ولی خودتون رو در خوب ها نوشتین.
خیلی ها هستن انتقاد میکنن و قصد کمک دارن اما همین اکوسیستم شما به حالت تهاجمی و تند جواب میده!
بهتره بیشتر به درون اکوسیستمون نگاه کنین و از مشکلاتش هم بنویسین. دفاع کورکورانه و از خوبی های خودی نوشتن کار عطار هست.
موفق باشید
ممنون از نظرتون، اگر کمی دقت میکردین متوجه میشدین مخاطب نوشته من تمامی افراد بودن، حتی کسایی که درون اکوسیستم هستن، در انتها هم گفتم اگر کسی اهل عمل هست، بیاد جلو و راه حل بده، اینکه بیرون گود بشینیم و هیچ کمکی نکنیم باعث میشه همین جهان سومی که هستیم باقی بمونیم.
شما به یک نکته اصلا توجه نمیکنین 🙂
قرار نیست همه در بحث عمل و اجرا باشن
منتقد و نظریه پرداز هر دو نیاز هستن
همیشه نیاز هست افرادی باشن که خارج از گود، به دور از هر نوع سود زیانی مواردی رو مطرح کنن که مطمئنا افراد اجرایی و درون سیستم متوجه اونها نمیشن. همیشه بحث توی فضا و عمل بودن نیست بعضا نیاز به تجربه هایی هست که از خارج به دست میاد.
کمک همیشه عملی نیست، همفکری و انتقاد هم جزئی از کار هست.
بحثی که هست اینه، تا وقتی کورکورانه از چیزهایی که حتی اطیمنان به درستی اونها نداریم حمایت کنیم، دیگران رو حساب نکنیم، فکر کنیم کار گروهی یعنی اینکه فقط دورهمی یک کاری انجام بشه، انتقاد پذیر نباشیم و به دیگران نخوایم فضا بدیم جهان سومی میمونیم.
امیوارم دوستان اکوسیستمی این مطالب رو بخونن.
ما هر جا از این دوستان انتقادی کردیم به ما گفتن شما که توی این فضا و جمع نیستی و تجربه ش رونداری تخریب نکن، توی لفافه گفتن شما حالیت نیست.
جالب اینجاست که تجربه همه دوستان رو با هم جمع بزنین از انگشت یک دست فراتر نمیره اما ادعا در حد خدا دارن.
با آروز موفقیت و خرد بیشتر برای همه مون
نکته دیگه که شما بهش اصلاً توجه نکردین تفاوت بین تخریب و انتقاد هست، هر کسی انتقاد کنه و انتقادش درست باشه کاملاً پذیرفته است، اما مد نظر من کسایی بودن که فقط حرف میزنن و تخریب میکنن
ممنون که تفاوت تخریب و انتقاد رو یادآور شدین! بنده متوجه عرایض شما شدم شما نکته دیگه ای رو دارین میگین که توی متنتون نوشتید ولی متوجه عرایض بنده نشدید.
توی بحثم گفتم انتقاد ساده هم توسط خیلی ها (از اکوسیستمی ها!!) تخریب خونده میشه…
نکته اصلی من از اول این بوده:
“اصلا طبقه بندی شما درست نیست “…
علل هم در پاراگراف های دیدگاه اولم نوشته شده.
بهرحال این چیزها (انتقاد) همیشه بین کاربران داخلی با تندترین واکنشها مواجه میشه.
تقریبا همه جا می بینیمش….
ممنون میشم طبقه بندی که به نظرتون درست هست رو بگید، من با توجه به اتفاقات اطراف خودم چند دسته رو ذکر کردم که کامل هم نیست، حتی دسته های دیگه ای تو ذهن خودم هستن، دوست دارم نظر شما رو در مورد طبقه بندی افراد بدونم
بهتر می بینم که افراد رو دسته بندی نکنیم. چون افراد توی دسته بندی قرار نمیگیرن. در گروه های مختلف قرار میگیرن.
نظر شخصی، همونطور که بالاتر هم گفتم خیلی وقتها انتقاد توی رده تخریب قرار داده میشه. چون انتقاد پذیر نیستیم. به جرات میشه گفت در 90% همایش و استارت آپ و رویدادها وقتی انتقادی وارد میشه همه به شخص منتقد حمله میکنن. چون مثل افرادی که شما گفتین هم از تغییر موقعیت میترسن هم از اینکه بازار جدیدشون از دست بره!
کلا اینکه ما چقدر صادق باشیم و چقدر حقیقت رو قبول کنیم میشه تفاوت اصلی. این شروع گروه بندی برای این حالات میشه. نمیخوام بگم افراد تخریب چی(!) وجود ندارن اتفاقا زیاد هستن اما اینکه ما همه رو یکجور می بینیم خنده داره و تاسف بار…
افرادی که نمیخواین انتقاد رو قبول کنن از حقیقت میترسن. چون وقتی خیلی چیزها روشن بشن اینها موقیعت و بازار و درآمدی که دارن رو از دست میدن. منعطف نیستن و نمیخوان از این موارد درس بگیرن و بهبودی داشته باشن. چون بهبود خیلی وقتها نیاز به هزینه داره و اینها قرار نیست هزینه ای بپردازن.
وقتی جامعه ما به جایی رسید که بفهمه همیشه انتقاد تخریب نیست و انتقاد باعث پیشرفت میشه اونجاست که این مشکلاتی که شما در موردش نوشتین به حد پایینی میرسه.
اگر همیشه شفاف عمل کنیم
انتقاد پذیر باشیم
انتقاد درست انجام بدیم
خودرای نباشیم و به نظر دیگران احترام بزاریم (1)
خودبزرگ بین نباشیم و فکر نکنیم مرکز ثقل هستیم (2)
تازه میتونیم امیدوارم باشیم که روزی به فرهنگ خارجی ها در این چیزها نزدیک بشیم! و مشکلات ما کم و کمتر بشه.
1 و 2 توی منتقد و افزاد نقد شده به وفور پیدا میشه.
نکته آخر اینکه اینها یک سمت مشکلات هست، وجود افراد کم سواد و کم تجربه توی دل همایش و استارت آپ و رویدادها باعث ایجاد جو بدی شده و متاسفانه افراد باسواد و کاربلد زیادی گوشه نشین شدن…. که امیدوارم زودتر به خودشون بیان و امور اینچنینی رو در دست بگیرن و کمی به تعادل برسیم.