دروازه قرآن
تصمیم گرفتم از این به بعد هفته ای یه بنای دیدنی – تاریخی – تفریحی شهرم رو معرفی کنم.
اولین بنایی که با ورود به شیراز دیده میشه “دروازه قرآن” هست که واسه اهالی شیراز کسایی که با اتوبوس از دروازه شمالی سفر می کنن موقع بازگشت به وطن یه حس عالی داره، دیدن دروازه قرآن به جور آرامش و حس آغوش وطن رو داره.
این محل، در قدیم دروازه شمالی شهر بوده که در این لینک میتونین عکس های این بنا رو در گذر زمان ببینید.
توضیح این بنا به نقل از ویکی پدیا
این دروازه در ابتدا در زمان عضدالدوله دیلمی ساخته شد و قرآنی در آن جای داده شد تا مسافران با گذر از زیر آن متبرک شوند. در دوره زندیه کریم خان زند این دروازه را بازسازی کرد و اتاقی به بالای آن افزود و دو جلد قرآن بزرگ نفیس، به خط سلطان ابراهیم بن شاهرخ تیموری، در اتاقک بالای آن جای داد. این قرآنها، که به «قرآن هفده من» معروفاند، اکنون از دروازه قرآن به موزه پارس انتقال یافتهاند. دروازه قرآن در دوره قاجاریه به علت وقوع چندین زلزله دچار صدمات زیادی شد که محمد زکی خان نوری آنرا تعمیر نمود. این بنا در گذشته طاق قران نیز نامیده شدهاست. روزهای اول هرماه مردم از شهر خارج شده و از زیر این طاق عبور میکردهاند.[۲]درسال ۱۳۱۵ این بنا به دستور رضاخان، تخریب شد. دروازه قرآن در سال ۱۳۲۸ شمسی با همت یکی از بازرگانان شیراز به نام حاج حسین ایگار معروف به اعتماد التجار، با فاصله کمی از دروازه کهن ساخته شد. دروازه جدید در اندازه بزرگ تر، شامل دهانه قوس تیزه دار و دو ورودی کوچک بر روی جرزهای دو طرف و اطاق مستطیل شکلی بر فراز آن برای گذاشتن قرآن ساخته شد. در این بنا، آیاتی از قرآن را به خط ثلث و نسخ دور تا دور در دروازه قرآن نگاشتهاند ؛ در پیشانی شمالی این طاق آیه: «انّ هذا القران یهدی للتی هی اقوم». (سوره اسراء، آیه ۹) و بر پیشانی جنوبی و سمت شهر شیراز آیه: «قل لئن اجتمعت الانس و الجنّ علی…». (سوره اسراء، آیه ۸۸) و در گوشه غربی طاق آیه: «انّا نحن نزّلنا الذّکر» و ادامه آیه در گوشه شرقی: «و انّا له لحافظون» (سوره حجر، آیه ۹) نوشته شدهاست.
سمت راست دروازه قرآن آرامگاه خواجوی کرمانی هست که هفته آینده معرفیش می کنم و پشت سر اون هتل بزرگ شیراز که با سختی فراوان ساخته شده و بخش هاییش افتتاح شده.
اگه خواستید به شیراز سفر کنید یک هفته وقت بذارید و اینکه یه راهنمای خوب داشته باشید که همه آثار شیراز رو بشناسه.
[…] از شمال شهر شیراز وارد بشین و از دروازه قرآن رد بشین وارد بلواری میشین با نام هفت تنان. این بلوار رو […]
[…] میدان در شمال شیراز واقع شده. فاصله این میدان تا دروازه قرآن بسیار کوتاه است. نام جدید آن میدان آزادی […]
[…] معرفی کردم. حالا میخوام به سمت مرکز شهر حرکت کنیم. از دروازه قرآن که وارد شهر میشیم در سمت راست ما یه بلوار قرار داره به […]
[…] عزیز به شیرازگردی اختصاص دارن. در هفتههای پیش از ورودی شمال شهر شروع کردیم و رسیدیم به مرکز شهر و مجموعه زندیه. بیشترین […]
حیفه این دروازه فقط برای رد شدن باشه. اما راست میگی، حست رو درک میکنم… همون حسیه که بعد از یک مسافرت طولانی، با دیدن کوهسنگی به من دست میده، شاید همون حسی هست که شهیاد به یک تهرانی و زایندهرود به یک اصفهانی میده…