چطور در آلمان کار پیدا کنم؟
سلام!
درسته که عنوان این نوشته مرتبط با آلمانه، اما قابل تعمیم به کشورهای دیگه و حتی کشور خودمون هم هست.
در دستهبندی کاریابی، از یکی از چالشهای مهاجرت کاری که رزومه است نوشتم. کمی در مورد مصاحبه آنلاین توضیح دادم، سایتهای کاریابی معروف رو معرفی کردم و در نهایت اینکه چطور به شرکتهای آلمانی درخواست کار بفرستیم.
قبل از ادامه، مثل همیشه باید این رو بگم که:
من خبره نیستم، فقط و فقط تجربیات خودم رو مینویسم و قطعاً به همه ابعاد هم اشراف ندارم. مثلاً چی؟ من نمیدونم تو مصاحبه شغلی با کارشناس بیمه و خسارت، چه سوالاتی میپرسن. یا مثلاً نمیدونم برای متخصص UI چه تمرینی ممکنه بفرستن.
تخصص من دیجیتال مارکتینگه و تمام تجربیاتم در این حوزه خلاصه میشه. سعی میکنم در این پست فقط جنبههای عمومی کاریابی و مصاحبه رو توضیح بدم و در یک پست دیگه کمی بیشتر در مورد نحوه کاریابی در حوزه کاری خودم.
نتیجه پاراگراف بالا: من شاید جواب همه سوالهای شما رو ندونم، ولی گوگل حتماْ میدونه، در نتیجه:
Google It
خب، بریم سراغ مقادیر بیشتری جزییات.
خب، اول از همه با این نکته شروع کنم که، یه فایل اکسل یا گوگل شیت درست کنین که بتونین درخواستهای کار رو ثبت کنین، چرا و به چه دردی میخوره؟
- یهو واسه یه شغل چند بار اپلای نمیکنین، چون شرکتها آگهی شغلیشون رو روی سایتهای زیادی میذارن و اگه شما هم سایتهای مختلف رو چک کنین و سوابق اپلای کردن رو ثبت نکرده باشین، احتمال اپلای تکراری وجود داره و انسان از انس میاد به معنای فراموشی. هر چقدر هم حافظه قوی باشه، با این وجود با حجم کاری که اپلای کردن داره و تعدادی که قراره اپلای کنین، فراموشی رو هم در نظر بگیرین.
- برای بعضی از شرکتها، پیگیری تاثیر مثبت داره. اینطوری با ایجاد ستون تاریخ، میتونین برای پیگیریهای بعدی برنامهریزی کنین.
خب، تو نکتههای بالا، یه اشاره خیلی کوتاه و مختصری داشتم به تعداد اپلای، درست حدس زدین، پیدا کردن اولین کار خارج از وطن، نیاز به ممارست و صبوری بسیار زیادی داره. بارها و بارها با رد درخواست یا ریجکتیهای خیلی زیادی روبهرو خواهید شد. پس کفش آهنی رو به پا کنید و آماده باشید برای مواجه شدن با درها و پنجرههای بسته!
احتمالاً هستن کسایی که دقیق بدونن چند جا اپلای کردن تا کار پیدا کردن، عددهای سه رقمی به طور قطعی با درصد بالای ۸۰٪ و حتی عددهای ۴ رقمی هم ممکنه.
بالاخره بعد از درخواستهای کار بسیار زیاد از طریق سایتهای مختلف کاریابی به نتیجه رسیدیم، اما چطور؟
در اکثر مواقع، مسئول منابع انسانی شرکت یا فرد دیگهای که مسئولیت پیدا کردن نیروی کار رو داره، از طریق ایمیل با شما تماس میگیره. تو این ایمیلها بعضی از اوقات لینک به یک سیستم تقویم برای انتخاب زمان مناسب برای شماست، یا اینکه خودشون چند تا تاریخ و ساعت رو برای مصاحبه مشخص میکنن و میگن هر کدوم برات مناسبتره رو انتخاب کن. حالتهایی که لینک تقویم دارن هم به دو صورت هستن. یا از شما میخوان ساعتهای مقدورتون رو به صورت بازه زمانی انتخاب کنید که در نهایت خودشون بتونن بر اساس همه متقاضیها، برنامهریزی کنن. بعضی از موارد هم اسلاتهای مشخصی از زمان بر اساس ۳۰ دقیقه یا ۶۰ دقیقه نشون داده میشه که میتونین یکی رو انتخاب کنین.
میرسیم به زمان مصاحبه، اگر مصاحبه به صورت آنلاین باشه که در موردش نوشتم. اما نکتههایی که اینجا میگم به درد مصاحبه آنلاین هم میخوره.
سعی کنین پیش از مصاحبه، در مورد شرکت خیلی خوب مطالعه کنین، البته انتظار میره که این مطالعه رو زمان اپلای انجام داده باشین، اما خب، من خودم هم دورهای که دنبال کار بودم، فقط دنبال عنوان شغلی و زبان انگلیسی بودم، در مورد شرکت کمتر میخوندم. اگر دعوت به مصاحبه میشدم شروع میکردم با دقت و با جزییات خیلی زیاد، از تاریخچه شرکت تا محصول و غیره رو میخوندم.
یکی دیگه از کارهایی که تاثیر مثبت داره، در مورد اشخاصی که با شما مصاحبه خواهند داشت تحقیق کنین، بهترین مرجع لینکداین یا زینگ هست. اسمهاشون رو یاد بگیرین، تخصصهاشون رو بدونین.
دروغ نگید! از همه چیز مهمتر همینه. این رو زیاد شنیدم که میگن تو رزومه کمی مبالغه کنین تا بیشتر مشابه با شرح وظایف آگهی شغلی بشه، اما یادتون باشه، نیروهای منابع انسانی خبرهای رزومه شما رو بررسی کردن و با شما مصاحبه میکنن. در حوزه تخصصی هم، کسی (تیمی) که با شما مصاحبه خواهد کرد، توانمندی چندین برابر با شما داره. یه وقتایی بدون هیچ پیشزمینهای میپرسن در مورد “تخصص x” که نوشتی توضیح بده، چه کارهایی کردی و چه خروجیهایی برات داشته.
چیزی که من از چند مدیر منابع انسانی شنیدم این جمله بود: توی رزومه تخصصها رو دارن، حتی Assignmet و یا Take Home Test رو هم انجام میدن، اما وقتی برای مصاحبه حضوری میان، حتی نمیتونن تستی که فرستادن رو توضیح بدن.
پوشش روز مصاحبه مهمه! هر چقدر هم بهتون بگن مهم نیست، ولی مهمه! اینکه مرتب، آراسته و با استایل کمی بیزنسی برای مصاحبه حاضر بشید، به نوعی نشون دهنده درایت شماست.
اکثر اوقات مصاحبههای اول و دوم تلفنی انجام میشن یا آنلاین. به طور مرسوم چه سوالهای در مصاحبه اول میپرسن؟
هدف از مصاحبه اول آشنایی بیشتر شرکت با شماست، همینطور آشنایی بیشتر شما با شرکت، معنی این حرف چیه؟ یعنی اینکه شما همه اطلاعات مربوط به شرکت و شرح وظایف شغلی آگهی رو که اپلای کردین چونان قورباغهای قورت دادین ولی یه سری سوال براتون باقی مونده. (سوال پرسیدن خیلی مهمه، مثلاً اینکه تو شرکت به چه زبانی صحبت میکنین؟)
توی این مصاحبه اول، جزییات بیشتر از رزومه رو میپرسن، از شما میخوان برخی از وظایفی که داشتین رو بیشتر و مفصلتر توضیح بدین. در مورد تاریخی که میتونین کارتون رو شروع کنین میپرسن و از همه چیز مهمتر، حقوق درخواستی!
این مبحث خودش یه پست لازم داره، اما من دانش کافی رو ندارم، فقط میتونم این نکته رو بگم که، خیلی خیلی باید با دقت و مطالعه، این عدد حقوق درخواستی رو اعلام کنین. با کمک سایت Gehalt میتونین رنج حقوقی مناسب برای هر شهر و تخصص رو پیدا کنین.
بعد از این چی میشه؟
اگه مصاحبه اول موفقیتآمیز باشه، بستگی به تخصص شما داره، در مورد تخصص من و در مورد برنامهنویسها، شرکتها یه Assignmet و یا Take Home Test ارسال میکنن تا توانایی تخصصی و فنی “کارجو” رو بررسی کنن.
برای این تمرین به شما زمان میدن، مثلاً یک هفته و البته معمولاً این جمله رو میگن که “انجام دادن این تمرین فقط ۲ ساعت وقت لازم داره، بهتره در اولین فرصت جواب رو بفرستین”
از این مرحله به بعد، هر شرکتی روال خودش رو داره، بعضی از شرکتها دو یا سه سری مصاحبه دیگه هم دارن، پس آمادگی مصاحبههای چند مرحلهای رو داشته باشین. گاهی پروسه مصاحبه و کاریابی توی یه شرکت، ممکنه ماهها طول بکشه.
– – –
پینوشت ۱: متن خیلی طولانی شد. همین جا به قول آلمانیا اشتاپ میکنم و در زمان دیگهای اگر نکتههای دیگهای برای مصاحبه به نظرم رسید مینویسم.
پینوشت ۲: آدم وقتی خودش یه مرحلهای رو گذرونده، به احتمال ۹۰٪، دغدغهها و چالشها رو فراموش میکنه، پس لطفاْ سوال بپرسید تا اگر توضیحی از قلم افتاده، حتماً اضافه کنم.
یک دیدگاه بگذارید